Anton Vodnik in medbesedilnost njegove poezije na primeru motiva Marije - Brozovič, Maruša (Slavistična revija, 2018)
Po literarnozgodovinski in slogovni umestitvi Antona Vodnika nas zanima, kje in kakšno medbesedilnost lahko prepoznamo v njegovi poeziji medvojnih pesniških zbirk (Žalostne roke, 1922, Vigilije, 1923 in Talitá, kumi, neob. 1923) na primeru motiva Marije. Predstavimo pesmi, ki gradijo medbesedilne odnose z "viri", kot so Biblija, Rilke, Verlaine, Maeterlinck, Trakl, Župančič in medumetnostne vezi z zgodnje- in visokorenesančno ter s prerafaelitsko umetnostjo, secesijskim dekorativizmom ali umetnostjo bratov Kralj. Podrobnejša intertekstualna in intermedialna analiza je zajela pesmi Oznanjenje, Ženitna v Kani in Immaculata.
Keywords: intermedialnost; Marija Devica; mariologija; medbesedilnost; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska poezija; slovenski pesniki; sv. Marija; Vodnik, Anton, 1901-1965