Arms trafficking - Zgaga, Sabina (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2015)
Ena izmed tipičnih oblik pomoči je zagotovitev sredstva za izvršitev kaznivega dejanja. Članek tako obravnava trgovanje z orožjem kot obliko pomoči pri izvršitvi mednarodnega hudodelstva. Prvo poglavje najprej predstavlja pomoč kot obliko udeležbe na podlagi ureditve Rimskega statuta in sodne prakse Mednarodnega kazenskega sodišča. Potem članek obravnava ureditev zakonitega trgovanja z orožjem v mednarodnem in evropskem pravu. Na tej podlagi potem mednarodno kazensko pravo opredeljuje trgovanje z orožjem kot mednarodno pogodbeno kaznivo dejanje ter kot udeležbo pri mednarodnem hudodelstvu, kar je predstavljeno v nadaljevanju. Članek se zaključi z obravnavanjem slovenske ureditve trgovanja z orožjem; tako s predstavitvijo pogojev za zakonito trgovanje z orožjem po Zakonu o orožju-1 kot tudi s predstavitvijo trgovanja z orožjem kot kaznivega dejanja.
Keywords: mednarodni kriminal; organizirani kriminal; trgovina z orožjem