Study of genus Neoperla (Plecoptera: Perlidae) from the Philippines - Sivec, Ignac (Scopolia, 1984)
Filipinsko otočje naseljuje svojska favna dokaj sorodnih vrst rodu Neoperla. Nekatere vrste precej varirajo tudi na isti lokaliteti in ne samo na različnihotokih. Na osnovi študija tipov vseh predhodno imenovanih taksonov, smo opisali, ilustrirali in generirali ključ (le za adultne štadije) za naslednje vrste: N. recta BANKS (= N. incerta KLAPÁLEK; new synonymy; = N. viscayana BANKS, new synonymy); N. pseudorecta spec. nov.; N. zwicki spec. nov.; N.nishidai spec. nov.; N. hermosa BANKS; N. pallescens BANKS; N. obliquaBANKS; (= N. apoana BANKS, new synonymy); N. jewetti spec. nov.; N. pallicornis BANKS; N. atripennis BANKS; N. oculata BANKS; N. wagneri spec. nov.; N. nigra spec. nov.; N. philippina spec. nov.; N. spec. ZWICK; N. flintispec. nov.; N. dendata spec. nov.; N. agusani spec. nov. Samice 9 vrst za katere ne poznamo odgovarjajočih samcev smo začasno označili le s črkami.
Keywords: Plecoptera; Žuželke; Filipini; zoologija; zoology; entomologija; Neoperla