Minimum entropy of graphs with given size - Cambie, Stijn (Discrete mathematical chemistry, 2025)
Prva entropija grafa, osnovana na stopnjah vozlišč, je Shannonova entropija zaporedja stopenj vozlišč. Njena pravilna interpretacija kot merilo uniformnosti zaporedja stopenj vozlišč zahteva določitev njenih ekstremalnih vrednosti ob upoštevanju naravnih omejitev. V tem članku dokažemo, da so grafi dane velikosti, ki imajo minimalno prvo entropijo, osnovano na stopnjah vozlišč, natanko koleks (koleksikografski) grafi.
Keywords: entropija grafov; graph entropy