Slovenske klinične smernice in priporočila - Kodrič, Ana (Farmacevtski vestnik, 2024)
Smernice imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju kakovosti v zdravstvu. Zato smo proučili dostopnost slovenskih smernic, proces njihovega oblikovanja in dokumente, ki klinikom služijo kot podpora v odsotnosti slovenskih smernic. Po pregledu literature, spletnih virov ter intervjujev z osmimi strokovnjaki različnih področij smo identificirali 146 smernic oz. priporočil v slovenskem jeziku, največ na področjih onkologije, rehabilitacije in interne medicine. Oblikovanje slovenskih smernic oz. priporočil praviloma temelji na mednarodnih smernicah in prilagoditvi lokalni klinični praksi ter traja okvirno eno leto. Proces oblikovanja smernic se sooča s pomanjkanjem sistemskega pristopa k oblikovanju smernic, finančnih virov in motivacije ter časa strokovnjakov. Zaradi majhnosti slovenskega prostora se včasih postavlja vprašanje smiselnosti oblikovanja slovenskih smernic. Kliniki se v odsotnosti slovenskih smernic obračajo zlasti na evropske, vendar so slovenske smernice oz. priporočila koristna tako za zdravnike na primarnem nivoju kot tudi specialiste, saj upoštevajo posebnosti in omejitve slovenskega zdravstvenega sistema.
Keywords: Klinična praksa; priporočila; proces oblikovanja; slovenske smernice