Pogovori s koroškimi Slovenci - Zavratnik, Simona (Glasnik Slovenskega etnološkega društva, 1999)
V 'Pogovorih s koroškimi Slovenci' skuša avtorica povedati nekaj besed o etnični identiteti in njenih manifestativnih oblikah, kot le-te nastajajo in se oblikujejo v slovenski etnični skupini na južnem Koroškem. Tematika identitete je gotovo eno tistih zanimanj, ki mu gre v današnjem času velika mera pozornosti, na kar kažejo številne raziskave v družboslovju. Velika aktualnost tovrstne problematike nas ne bi smela presenečati. Problem samoprepoznavanja, iskanja osebne in mnogih skupinskih identitet. ima v moderni dobi za posameznika še posebno težo. Nenazadnje gre za iskanje življenjskega smisla v vprašanjih kot: Kdo sem? Kdo naj bi bil? Zakaj je moja podoba o sebi drugačna od tiste 'družbene'? Kdo smo 'mi', kdo so 'oni'?
Keywords: dvojezičnost; etnična identiteta; etnologija; koroški Slovenci; narodne manjšine; slovenščina; socializacija; zamejski Slovenci