Population dynamics of endangered species Coenonympha oedippus Fabricius, 1787 (Lepidoptera: Satyridae) on the Ljubljansko barje (Slovenia) - Čelik, Tatjana (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2004)
Barjanski rjavček (Coenonympha oedippus Fabricius, 1787) je najbolj ogrožena vrsta med evropskimi dnevnimi metulji. V Sloveniji živi na ekstenzivnih vlažnih travnikih Ljubljanskega barja in v okolici Grosuplja ter na suhih zagrmičenih travnikih na Primorskem. V juniju in juliju 1995 in 1996 smo proučevali dinamiko populacije na Ljubljanskem barju, kjer je življenjski prostor nekaj zadnjih močvirskih populacij vrste v Sloveniji. Z metodo lova, markiranja in ponovnega ulova smo vzorčili na raziskovani površini 1,27 ha (1995) oz. 2,63 ha (1996). Za oceno velikosti in gostote populacije, spolnega razmerja, stopnje prisotnosti (preživetja) in ulovljivosti odraslih osebkov smo podatke obdelali ločeno za oba spola.
Keywords: insekti; Ljubljana Marshes; Ljubljansko barje; metulji; populacijska dinamika; velikost populacije