Frank Clares Roman "The cloven pine" (1942) - Fögen, Thorsten (Acta neophilologica, 2003)
Pri romanu The Cloven Pine, ki je bil objavljen leta 1942, ne gre le za upoštevanja vredno literarno delo, temveč istočasno tudi za pomemben zgodovinsko-politični dokument o Nemčiji v času nacionalnega socializma (nacizma). V središču dogjanja stojita mlad britanski učitelj in nemški mladenič, med katerima se počasi razvije zapleteno prijateljstvo. Očitne so tematske in motivne paralele z nekaterimi drugimi britanskimi pisatelji (npr. Christopher Isherwood), pa tudi nemškimi avtorji. Kljub temu tu obravnavani roman v nekaterih pogledih zavzema poseben položaj. Pričujoči sestavek je nastal v povezavi z nemškim prevodom tega romana, ki bo izšel jeseni 2003, in bo tako v strokovnih krogih kakor tudi pri zainteresiranih bralcih kot ponovno odkritje verjetno zbudil veliko zanimanja.
Keywords: angleška književnost; Clares, Frank: The Cloven Pine; Clayton, Frederick W., 1913-1999; Clayton, Frederick W.: The Cloven Pine; literarne študije