Aktualna sodna praksa v zvezi z delovnimi in uslužbenskimi razmerji - Kogej Dmitrovič, Biserka (Podjetje in delo, 2021)
V prispevku o aktualni sodni praksi je predstavljena zakonska in podzakonska ureditev teka rokov, to je procesnih in rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, med razglašeno epidemijo. Predstavljena je sodna praksa Višjega delovnega in socialnega sodišča v zvezi s spori, ki so nastali med razglašeno epidemijo. Povzete so sodne odločbe v zvezi s procesnimi in materialnopravnimi vprašanji v sporih zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi, zaradi kršitev delovne obveznosti in prenehanja potreb po delu ter odločbe v zvezi s procesnimi vprašanji teka procesnih rokov in rokov za vložitev tožbe v delovnih sporih. Sodne prakse Vrhovnega sodišča v teh sporih še ni. V drugem delu je predstavljena sodna praksa Vrhovnega sodišča glede sporov javnih uslužbencev v zvezi z uvrstitvijo v plačne razrede, dodatkov za posebne pogoje dela, začasne napotitve, prenosa letnega dopusta in povračila stroškov usposabljanja v primeru prenehanja delovnega razmerja.
Keywords: allowances; classification in salary grade; deadline; deadline for exercising the rights of clients in court proceedings; dodatki; epidemic; epidemija; neizrabljen letni dopust; povračilo stroškov usposabljanja; procedural deadline; procesni rok; reimbursement of training costs; rok za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih; soldiers; tek roka; temporary posting; unused annual leave; uvrstitev v plačni razred; vojaki; začasna napotitev