Predložne zveze v razvoju slovenskega knjižnega jezika - Orel, Irena (Slavistična revija, 2006)
V prispevku so predstavljene temeljne izrazne in pomenske razvojne spremembe v rabi predložnih zvez v dveh knjigah štirih slovenskih svetopisemskih prevodov od 16. stoletja do danes. Posebej je opredeljena časovno zaznamovana raba predložnih zvez in predložnomorfemskih glagolov ter njijove izmenjavne dvojnice v štiristoletnem razvojnem loku.
Keywords: 16./20.st.; 16th/20th cent.; Bible; morfosintaksa; morphosyntax; predlog; predložne zveze; prepositional phrases; prepositions; prevodi v slovenščino; Slovene; Slovenian language; slovenščina; Sveto pismo; translations into Slovenian