The Europeanisation of sociology? - Hoenig, Barbara (Družboslovne razprave, 2016)
Pričujoči prispevek raziskuje vpliv evropeizacijske dinamike na oblikovanje in razvoj sociologije v Sloveniji in Avstriji. Primerja izbiro problemov na različnih področjih raziskovanja, teme in jezik citiranja sociološke vednosti, ki so bili objavljeni v dveh socioloških revijah, Družboslovne razprave in Österreichische Zeitschrift für Soziologie v zadnjih tridesetih letih (1986-2015). Metodološko gledano, je bibliometrična analiza revij izpeljana kot študija dveh različnih obdobij in metod primerjave. Empirični podatki nakazujejo, da so bile strukturne družbene spremembe, politične transformacije in evropske integracije veliko pogosteje raziskovane teme pri slovenskih sociologinjah in sociologih, kot je bil to primer med avstrijskimi kolegi in kolegicami.
Keywords: Sociologija; Sociology; Europeanization; Evropeizacija; Bibliometrics; Bibliometrija; Slovenia; Slovenija; Austria; Avstrija; primerjalna analiza