Monitoring the industrial aerobic fermentation process in real time - Golobič, Iztok (Acta chimica slovenica, 2000)
Na osnovi merjenja kisika v odduhu ali reakcijskega toplotnega toka se je v realnem času določevala specifična hitrost rasti in koncentracija biomase pri fermentaciji bacitracina v 80 m3 bioreaktorju. Uporabljeni enoparametrični linearni rekurzivni model najmanjših kvadratov s spremenljivim faktorjem pozabljanja dobro sledi nelinearenemu in, v nekaterih fazah procesa, zelo dinamičnemu procesu fermentacije in omogoča simulacijo motenj v industrijskem procesu. Ocenjeni parametri se dobro skladajo z off-line meritvami in predstavljajo nove koristne informacije, ki omogočajo boljši nadzor industrijskega procesa.
Keywords: aerobni procesi; antibiotic; antibiotiki; bacitracin; biomasa; fermentacija; kemijska kinetika; koncentracija mase; meritve parametrov; metode; tok toplotni; zasledovanje procesov