Zaznavanje potresne ogroženosti pri strokovnjakih in nestrokovnjakih - Fajfar, Peter (Gradbeni vestnik, 2014)
Članek prikazuje rezultate ankete o zaznavi potresne ogroženosti nasploh in ogroženosti posameznih tipov stavb posebej, opravljene med 240 gradbenimi strokovnjaki in 502 nestrokovnjakoma. V uvodu najprej predstavljamo nekaj splošnih ugotovitev o spoprijemanju ljudi s potresi in njihovimi posledicami. Nato podajamo rezultate ankete, ki kažejo, da so nestrokovnjaki manj zaskrbljeni od strokovnjakov zaradi potresne ogroženosti Slovenije. Glede zaznave potresne ogroženosti različnih vrst stavb se pri strokovnjakih pričakovano kažeta kot pomembna tako obdobje gradnje kot vrsta konstrukcije.
Keywords: earthquake; endangerment; ogroženost; potres; risk; threat perception; tveganje; type of construction; vrsta gradnje; zaznava ogroženosti