Albansko vprašanje v luči političnoteritorialne rekonstrukcije Balkana - Zupančič, Jernej (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2008)
Prispevek obravnava razvoj etničnih in teritorialnih sprememb na Balkanskem polotoku, s posebnim ozirom na ozemlju, ki ga naseljujejo Albanci. Albansko vprašanje je že dobro stoletje ena od stalnih nevralgičnih točk tega prostora,za katerega tekmujejo poleg domačih (balkanskih) narodov tudi tuje sile. Avtor poleg najpogosteje navajanih etničnih in političnih procesov poudarja tudi pomen in vlogo ozemlja ter socialnoekonomskih dejavnikov.
Keywords: Balkan; Balkans; narodno vprašanje; Kosovo; Albanci; politična geografija; etnični konflikti