Progress as Barbarism - Estermann, Josef (Phainomena (Ljubljana), 2024)
Avtor v prispevku kritično obravnava narativ »medkulturnosti« iz medkulturne perspektive, pri čemer se sklicuje na kritični potencial Medkulturne Filozofije v nasprotju s kulturalistično opcijo »medkulturnosti«. Podlago analize tvori epistemično nasilje, ki ga izvaja Zahod na področju znanja, znanosti in izobraževanja. To nasilje je še posebej opazno na področju filozofije, saj vodi v nekakšen »filozofski homicid« (filozoficid) v razmerju do domorodnih filozofij, kakršna je v primeru Abya Yala recimo andska. Članek se zaključi z nekaterimi smernicami glede izzivov, s katerimi se mora soočiti kritična Medkulturna Filozofija v 21. stoletju
Keywords: Abya Yala; Andean philosophy; andska filozofija; epistemicid; epistemicide; filozoficid; intercultural philosophy; medkulturna filozofija; philosophicide