Presentation of the psychotherapeutic treatment of psychosomatic problems or in pursuit of womanhood? - Rojšek, Janez (Psihološka obzorja (Ljubljana), 1995)
Prikazan je primer psihoterapije mlajše ženske, ki več kot tri leta ni imela menstruacije. Uvodna psihodiagnostična obravnava je pokazala obsežna zadržanjana oralno posesivnem in agresivnem področju ob poudarjeni simbiotičnivezanosti in identitetnih težavah. Telesna simptomatika in pacientkin interes sta najprej indicirala uporabo AT-ja. Doživljanje in vizualizacije pa so omogočale hiter prehod na vzorčno-analitično psihoterapijo. Psihoterapevtski proces se nazorno kaže v razvojnih fazah, ki so prek somatizacije pripeljale do psihogene problematike, narcističnega občutka sramu, jasnejšega oblikovanja selfa, do nosečnosti oziroma zanositve včasu referiranja.
Keywords: psihoterapija; oblikovanje selfa; psihosomatika; ženskost