Lie as the anthropological destruction - Wyrostkiewicz, Michał (Bogoslovni vestnik, 2023)
Teorija postresnice in prepričanje, da absolutna, objektivna resnica ne obstaja, imata v sodobnem svetu veliko zagovornikov. Laž se s tega vidika zdi eden od številnih načinov, kako ljudje drug z drugim stopajo v stik. Izvedena raziskava kaže, da je takšno razmišljanje napačno. Dokazuje, da je laž realnost, ki uničuje tiste, ki so jim lagali, lažnivce, pa tudi druge ljudi, ki se znajdejo v njihovem okolju. Laž ljudi oddaljuje od resnice in jo nadomešča z neresnico. Tako človeka prizadene, poruši red v njegovem družbenem okolju in postane antropološko uničenje. S tem nastane ‚alternativni svet‘, ki ‚tekmuje‘ z Božjim ustvarjenim svetom. Prav tako se človek z zavračanjem Božjega poziva, naj živi v skladu z resnico, oddaljuje od Boga in se približuje satanu. Svet, ki ga je ‚ustvaril‘ lažnivec, za človekovo naravo ni primeren, ne more postati prostor za njegov razvoj, temveč je le regresija in posledično uničujoč. Vprašanje laži in njenih posledic se zdi danes, ko se ‚moč dezinformacij‘ razkriva vse jasneje, zelo aktualno.
Keywords: anthropology; antropologija; communication; dezinformacija; disinformation; družbeno življenje; komunikacija; laž; lie; morala; morality; social life