Vpliv ravnanja z zaposlenimi in organizacijske kulture na prilagodljivost poslovanja slovenskih lesnoindustrijskih podjetij - Kropivšek, Jože (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2003)
Ravnanje z zaposlenimi in njihovimi zmožnostmi ter organizacijska kultura imata pomemben vpliv na zagotavljanje (spremenljivemu) okolju prilagojenega in prilagodljivega poslovanja. To seveda velja tudi za (slovenska) lesnoindustrijska podjetja. Teoretično je ta vpliv povezan predvsem z znanjem,prek katerega je vzpostavljena (praktična) povezava z inovativno dejavnostjo, izrabo zmožnosti zaposlenih, njihovim izobraževanjem in usposabljanjem ter odnosi med njimi. S teoretično analizo smo ugotovili (potrebne) spremembe na obravnavanem organizacijskem področju, ki so predvsem posledica sprememb v okolju. Teh sprememb je veliko, niso pa vse enako pomembne. Glede na ugotovljene pomanjkljivosti v slovenskih lesnoindustrijskih podjetjih, ki smo jih ugotavljali s pomočjo metode klasičnega vprašalnika, smo poiskali in nakazali možne rešitve trenutnega stanja v teh podjetjih, kar je bil tudi eden izmed ciljev te raziskave
Keywords: lesna industrija; organizacija poslovanja; organizacijska kultura; zaposleni