Prvo opazovanje prekomorskega prodnika Calidris melanotos v Sloveniji - Štumberger, Borut (Acrocephalus, 2000)
Med 25.9. in 2.10.1993 je bil v bazenih za odpadne vode Tovarne sladkorja pri Ormožu (SV Slovenija) opazovan mladostni osebek prekomorskega prodnika Cctlidris melanotos. Gre za prvo opazovanje vrste v Sloveniji. Osebek je bil fotografiran, določitev vrste pa je potrdilo več neodvisnih opazovalcev in nacionalna Komisija za redkosti.
Keywords: bird; Birds; ptice; Ecosystem; ornitologija