Kaj početi s šolo? Jo reformirati? Ne, preobraziti - Ule, Mirjana (Sodobna pedagogika, 2023)
S prispevkom se pridružujem razpravi o sodobnih izzivih izobraževanja in prihodnosti šolskega sistema v Sloveniji, ki se je začela z objavo nekaterih zamisli o izhodiščih šolske reforme, ki jih pripravlja ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in na katere je bilo že nekaj kritičnih odzivov. Danes se v izobraževanju srečujemo s prikritim učinkovanjem neoliberalne ideologije, ki v danih družbeno-ekonomskih razmerah favorizira tržno miselnost, zasebniški individualizem in tekmovalnost. Ti procesi se dogajajo kot mešanica naraščajoče standardizacije in kvantifikacije izobraževalnih procesov ter destandardizacije učnih dosežkov in smotrov. To je slabo za izobraževalni sistem, saj ne spodbuja ustvarjalnosti, radovednosti in kritičnega mišljenja, ustvarja pa egoistične individualiste. Šolam tako grozi izguba temeljnih vrednot, na katerih naj bi slonel vzgojno-izobraževalni proces, to je vključenosti, pravičnosti in zagotavljanja enakih izobraževalnih možnosti. Če želimo mlade opremiti s potrebnimi znanji, veščinami in lastnostmi za konstruktivno soočenje s problemi prihodnjega sveta, je potrebna celostna preobrazba šole. Zavzemam se za emancipatorno izobraževanje, spreminjanje šolskega polja v socialno okolje, ki spodbuja sočasno rast kognitivnih in socialno-emocionalnih sposobnosti učencev, njihovo socialno povezanost, solidarnost in človečnost.
Keywords: družbena neenakost; duševno zdravje; education; emancipatorno izobraževanje; emancipatory education; inclusion; individualisation; individualizacija; mental health; pedagogika; pedagogy; social inequality; vključenost; vzgoja in izobraževanje