Représentations de l'enseignant natif chez les apprenants slovenes au niveau secondaire - Lamy-Joswiak, Anne-Cécile (Vestnik za tuje jezike, 2019)
Predstave slovenskih dijakov o učitelju - domačem govorcu Prispevek se osredotoča na pomen podobe učitelja tujega jezika - domačega oz. priučenega govorca pri slovenskih dijakih, ki obiskujejo pouk francoščine kot tujega jezika (FLE). Da bi obogatili učenje tujih jezikov, so v Sloveniji uvedli sistem timskega poučevanja, pri katerem naj bi učitelja - domači in priučeni govorec tujega jezika - v razredu izmenjaje poučevala vsebine, povezane z jezikom in kulturo. V tem timskem pedagoškem projektu naj bi domači govorec predstavljal dodano vrednost. Pri tem se postavlja vprašanje, kako učenci, ki jih poučuje ta edinstvena dvojica učiteljev, gledajo na učni proces in na svoja učitelja tujega jezika glede na njun sociolingvistični položaj. Cilj naše raziskave je bil prepoznati kriterije, po katerih dijaki oblikujejo svoje mnenje o učitelju tujega jezika. V ta namen smo sestavili vprašalnik, v katerem so dijaki opisali podobo, ki so si jo izoblikovali o učitelju - domačem govorcu francoščine, v primerjavi s podobo, ki so si jo ustvarili o učitelju - priučenem govorcu francoščine. Predvidevali smo, da bo podoba učitelja odvisna od jezikovne ravni dijakov. Izvedli smo primerjalno analizo, saj učenci z učiteljem - domačim govorcem jezika zaradi drugačnih oblik in vsebin poučevanja oblikujejo poseben odnos. Kvantitativna in kvalitativna analiza rezultatov je pokazala, da učiteljev sociolingvistični položaj vpliva na predstave, jezik in učenje dijakov.
Keywords: francoščina; podoba učitelja; rojeni govorci; sociolingvistika; tuji jeziki; učitelji tujega jezika