Razlogi za uvedbo individualnega naložbenega računa za fizične osebe - Taškar Beloglavec, Sabina (Ekonomija plus, 2025)
V Sloveniji je bil maja 2025 uzakonjen individualni naložbeni račun (INR), ki posamezniku omogoča relativno varen zakonski okvir in mu prepušča odločitev o višini, strukturi in zapadlosti naložb z namenom realizacije osebnih finančnih ciljev. V ozadju uvedbe INR v Sloveniji so vsekakor ugotovitve na ravni Evropske unije (pa tudi širše), da je treba pospešiti individualne investicije, da bi se pospešil pretok kapitala v okviru vzpostavitve unije kapitalskih trgov in omogočila njegova učinkovita alokacija z namenom poglobitve in razvoja vseevropskih kapitalskih trgov, ki so nacionalno precej razpršeni in neenakomerno razviti. Da bi lahko dosegli ta cilj, je treba opolnomočiti prebivalstvo, ga finančno opismeniti, da bo lahko sprejemalo samostojne, smotrne finančne odločitve s postopnim večanjem finančne neodvisnosti in blagostanja posameznika. Del te zgodbe je vsekakor tudi investiranje v vrednostne papirje trga kapitala in torej sprememba strukture finančnega premoženja posameznika. Gre torej za aktivacijo gotovine in raznovrstnih depozitov prebivalstva pri bankah. Namen prispevka je predstaviti razloge za uvedbo INR in povezavo med finančno pismenostjo, razvitostjo kapitalskih trgov in strukturo premoženja posameznika. Predstavljeni so tudi razlogi za uvedbo INR v Sloveniji.
Keywords: depoziti prebivalstva; finančna pismenost; individualni naložbeni račun (INR); razvitost kapitalskih trgov; Slovenija; Zakon o dohodnini (ZDoh-2)