Transformation of newspapers' thematic structure in the 20th century - Maarja, Lohmus (Javnost (Ljubljana), 2013)
Članek proučuje tematsko zanovo in kontekstualizacijo "prihodnosti" v osrednjih časnikih treh sosednjih držav Finske, Estonije in Rusije skozi 20. stoletje. Analiziranih je bilo 2079 člankov v finskih, 2242 v estonskih in 1723 v ruskih časnikih. Finski Helsingin Sanomat je dajal največ poudarka "državi in zakonodaji" ter ekonomiji. V estonskih časnikih v 20 stoletju nobena tematika ni uživala izstopajoče pozornosti z izjemo obdobij neodvisnosti, ko je bila osrednja tematika politika. Gospodarstvo ter družbeni odnosi in vrednote so bile osrednje tematike v rusku Pravdi. Analiza razkriva, da so bili finski mediji bolj raznovrstni kot estonski in ruski, prikaterih je odstonost raznovrstnosti značilna zlasti za komunistično obdobje.
Keywords: mass media; množični mediji; časniki; printing; tisk; journalism; novinarstvo; Estonian Soviet Socialist Republic; Estonija; Finska; mölkky; Rusija