Sporazumevanje med zdravstvenim osebjem ter tujejezičnimi starši novorojenčkov v Enoti intenzivne nege in terapije prezgodaj rojenih novorojencev Porodnišnice Ljubljana - Marolt, Anja (Svetovi (Ljubljana), 2026)
Prispevek govori o jezikovnih nesporazumih med tujejezičnimi starši prezgodaj rojenih ali bolnih novorojencev ter zdravstvenim osebjem na Enoti intenzivne nege in terapije novorojencev v ljubljanski porodnišnici ter uporabi različnih komunikacijskih strategij za njihovo reševanje. Raziskovalna metoda enoletne raziskave je bila avtoetnografija, to je kvalitativna metoda dela, kjer raziskovalec uporabi lastno izkušnjo za opis in interpretacijo kulturnih izkušenj ter praks. Poseben pomen prispevka je v tem, da je okolje intenzivnih enot težko dostopno raziskovalcem, avtorica, ki je sama zaposlena v porodnišnici, pa lahko vsakodnevno opazovanje in svoja občutja poveže s teorijo. Raziskave kažejo, da se bo število migracij iz leta v leto povečevalo, kar pomeni še več stikov s tujejezičnimi pacienti in ob odsotnosti sistemske pomoči neenakih obravnav. V članku je predstavljenih nekaj reprezentativnih primerov jezikovnih nesporazumov na intenzivni enoti, opisov, kako jih zdravstveno osebje poskuša reševati in kako lahko pomanjkanje informacij vpliva na svojce.
Keywords: Antropologija; autoethnography; avtoetnografija; enota intenzivne nege in terapije novorojencev; Etnologija; foreign language-speaking patients; jezikovni nesporazumi; language-based misunderstandings; Medicinska antropologija; Medicinska sestra in bolnik; nedonošenčki; neonatal intensive care unit; Novorojenčki; Porodnišnica Ljubljana, Enota za intenzivno terapijo in nego novorojencev; premature babies; Starši; Tujci; tujejezični pacienti; Ustno sporazumevanje; Zdravnik in bolnik