Gospodinje, matere in učiteljice - Filak, Manca (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2023)
Materinjenje kljub svoji neločljivi vpletenosti v širše družbene procese razkriva vsakdanje odločitve in konkretne prakse posameznic in njihovih družin. Avtorico zanima ali in na kakšen način je čas lahko spolno zaznamovana kategorija v kontekstu materinjenja in družinskega življenja pri družinah, ki svoje otroke šolajo na domu. Z etnografskimi primeri pokaže, kako se individualne odločitve tovrstnih staršev oz. mater kažejo v vsakdanjih rutinah, ritmih, praksah, organizaciji časa ter delitvi dela med družinskimi člani, s čimer materinjenje, skupaj s šolanjem na domu, postaja odločilno za način življenja.
Keywords: anthropology; antropologija; gospodinjstvo; home economics; home schooling; materinstvo; motherhood; šolanje na domu; time management; upravljanje s časom