Pristojnosti in pooblastila občinskih redarjev pri zagotavljanju lokalne varnosti - Dvojmoč, Miha (Dignitas (Ljubljana), 2022)
Občina ima na svojem območju z zakonskimi, podzakonskimi in občinskimi predpisi dve osnovni funkciji: regulativno in nadzorno. Regulativna funkcija omogoča, da ima samostojno urejena pravna razmerja med subjekti na občinskem območju, ta razmerja pa je potrebno tudi ustrezno nadzorovati. Obe funkciji lahko občina zagotovi z ustanovitvijo mestnega ali občinskega redarstva, ki pa hkrati predstavlja pomembno podporo lokalni skupnosti in razbremenitev državnih organov. Mestno ali (med) občinsko redarstvo in/ali inšpektorat je lokalni varnostni organ, ki mora imeti pristojnost za zagotavljanje lokalne varnosti. Pristojnost je pravica in dolžnost organa, da odloča na določenem (vsebinskem) področju. To je stvarna pristojnost. Pristojnost je tudi pravica in dolžnost istega organa, da odloča na točno določenem (krajevnem) območju. To je krajevna pristojnost. Občinski varnostni organ (redarstvo ali inšpektorat) lahko odloča samo, če je za zadevo krajevno in stvarno pristojen. Občinski redar ali občinski inšpektor, ki odloča v imenu in na račun občinskega varnostnega organa, mora imeti tudi osebno ali personalno pristojnost. To je njegova osebna pravica in dolžnost, da vodi postopek in/ali odloči v zadevi s področja lokalne varnosti. V prispevku je analizirana zakonodaja o občinskem redarstvu, povezana z zakonodajo o prekrških, ter področnimi zakoni (javni red in cestni predpisi) ter varnostna pooblastila občinskih redarjev. Od teh so izpostavljeni: izrek opozorila (diskrecija), izrek globe (z ustreznim aktom), ugotavljanje identitete oseb, varnostni pregled oseb, zaseg predmetov, zadržanje oseb in uporaba prisilnih sredstev (tri vrste: uporaba sile, vklepanje in vezanje oseb, uporaba plinskega razpršilca). Prispevek se zaključi z razpravo in s študijo primera Mestne občine Ljubljana.
Keywords: Ljubljana; lokalna samouprava; lokalna skupnost; občinsko redarstvo; pooblastila; redarji; varnost; zakonodaja