Experimental study and analysis of the dynamic mechanical properties of aluminium bronze - Li, Jinquan (Strojniški vestnik, 2015)
Aluminijev bron (QAL9-4) se uporablja na številnih področjih zaradi svoje visoke trdnosti, trdote, protiobrabne obstojnosti in dobre toplotne prevodnosti. Material je tudi primerna zamenjava za nerjavno jeklo, nikljeve zlitine itd. Obširne raziskave aluminijevega brona so bile do sedaj osredotočene predvsem na pripravo zlitine, preizkušanje zmogljivosti ter na vplive legirnih dodatkov in toplotne obdelave na mikrostrukturo in lastnosti. Konstitutivne relacije brona QAL9-4 pa so manj raziskane. V članku so zato preučene dinamične mehanske lastnosti in določena je Johnson-Cookova (J-C) konstitutivna enačba za QAL9-4 kot osnova za praktično uporabo tega materiala. Preučene so bile dinamične mehanske lastnosti in poškodbene lastnosti materiala QAL9-4. Prave krivulje odvisnosti deformacij od napetosti za aluminijev bron (QAL9-4) pri različnih temperaturah (v območju od 20 °C do 700 °C) in pri različnih hitrostih obremenjevanja (v območju od 2500 s-1 do 10000 s-1) so bile pridobljene v dinamičnem kompresijskem preizkusu z deljenim Hopkinsonovim tlačnim drogom (SHPB). Rezultati kažejo jasen pojav deformacijskega utrjevanja in toplotnega mehčanja pri QAL9-4, napetost tečenja ni odvisna od hitrosti obremenjevanja, hitrost obremenjevanja praktično nima vpliva na napetost tečenja pri sobni temperaturi, v temperaturnem območju od 300 °C do 700 °C pa ima majhen vpliv.
Keywords: adiabatni strižni pas; aluminijev bron; deformacije; dinamične mehanske lastnosti; hitrost obremenjevanja; konstitutivna relacija