Low vowel "lengthening" in Hungarian - Szabó, Ildikó Emese (Linguistica (Ljubljana), 2016)
Članek obravnava daljšanje nizkih samoglasnikov v madžarščini, tj. pojav premenjavanja kratke in dolge oblike, ki nastopi pri nizkih samoglasnikih. V uvodu je predstavljen samoglasniški sestav in fonotaktična pravila jezika. Sledi opis dveh glavnih kriterijev, ki jima mora zadostiti analiza daljšanja nizkih samoglasnikov: i) analiza mora pojasniti pripone, ki ne sprožijo daljšanja kljub interakciji z osnovo; ii) analiza mora biti model za druge pojave, ki so sorodni s povezovalnimi samoglasniki. Izmed dveh možnih pristopov k analizi pojava (daljšanje ali krajšanje) je daljšanje tisto, ki bolj uspešno razloži pojav. V članku sta podana oba pristopa skupaj z razlago in njunim vrednotenjem glede na zgoraj omenjena kriterija. Članek na podoben način obravnava tudi t.i. pristop ničtega samoglasnika.
Keywords: fonologija; hongrois; Hungarian; madžarščina; phonologie; samoglasnik; voyelle