Modelling flow and transport to assess the influence of subsurface geometry on Alpine karst aquifer vulnerability - Fleck, Barbara (Acta carsologica, 2025)
Kraška območja so zelo dovzetna za onesnaženje zaradi hitrega napajanja in pretoka, kar omogoča njihova heterogena struktura z neznanimi omrežji kanalov, ki so del matrike z nizko prevodnostjo. Za zagotavljanje ustreznega varstva virov pitne vode so bile uporabljene metode proučevanja ranljivosti. Vendar večina študij, ki proučuje ranljivost kraških vodonosnikov, to obravnava kot časovno konstantno vrednost in kot prostor v posebnih hidroloških razmerah, kar je prevelika poenostavitev realnega stanja. V tem članku so bile z diskretnim numeričnim modeliranjem s programom MODFLOW 6 proučene lastnosti alpskokraškega sistema, za katerega je značilen hiter pretok vode po navpičnih jaških. Oblikovanih je bilo šest numeričnih modelov, katerih cilj je predstaviti preproste običajne geometrijske konfiguracije, ki jih najdemo v sistemih alpskega krasa. Ti modeli simulirajo, kako geometrija vodonosnika in značilnosti napajanja vplivajo na pretok in prenos na iztoku. Rezultati potrjujejo, da je prihod sledila v izvir močno odvisen od geometrije kanalov in značilnosti napajanja. To dokazuje, da ranljivosti kraških vodonosnikov ni mogoče opredeliti kot konstantno vrednost, temveč jo je treba proučevati specifično glede na prostorsko-časovne razmere.
Keywords: Alpine karst system; MODFLOW 6; numerical flow and transport modelling; numerično modeliranje pretoka in prenosa; overflow; preplavljanje; ranljivost; sistem alpskega krasa; vulnerability