Pomen družinskih oskrbovalnih dejavnosti v življenju mladih ljudi, živečih v Ljubljani ali okolici - Hlebec, Valentina (Družboslovne razprave, 2019)
Mladi družinski oskrbovalci so osebe, ki v svojem vsakdanjem življenju pomagajo svojim družinskim članom. To pomeni, da (redno) opravljajo vrsto stvari in imajo odgovornosti, ki jih običajno povezujemo z odraslimi osebami. V Sloveniji o mladih družinskih oskrbovalcih še nimamo empiričnih podatkov, zato nam podatki raziskave Mladi v Ljubljani 2017 prinašajo prvi vpogled v značilnosti mladih oskrbovalcev v Sloveniji. Družinske oskrbovalne dejavnosti so pomembnejše dekletom, mladim, živečim v družinah, v katerih je več otrok, in otrokom, ki jim v življenju veliko pomeni religija. Z višanjem starosti se nakazuje večja stopnja odgovornosti. Ugotavljamo tudi, da je višji pomen oskrbovalnih dejavnosti v vsakdanjem življenju mladih povezan z nižjim šolskim uspehom.
Keywords: Družina; družinska oskrba; Family; Mladina; neformalna oskrba; Youth