Mestne politike in civilna družba - Rocco, Roberto (Urbani izziv, 1997)
V prispevku so predstavljeni zgodovinsko ozadje razmer v mestu Sao Paolo, poskusi urejanja prostora, priprava mestnega urbanističnega načrta, težave z uveljavljanjem posameznih orodij ustvarjanja mestnega prostora in razlogi za uspehe ali neuspehe poameznih početij. Pomemben vidik reševanja prostorskih problemov v razvoju mesta je tudi preprečevanje družbene in prostorske segregacije. Mestna prostorska politika je predstavljena s tremi primeri ukrepov. V zaključku sta prikazana dva primera udejanjanja politik.
Keywords: mesta; prostorski razvoj; prostorsko planiranje; Sao Paolo; spatial planning; urbana sociologija; urbanism; urbanistično planiranje; urbanizem