Agency, structure and values - Rutar, Tibor (Družboslovne razprave, 2017)
Glavni cilj članka je pokazati, kaj in kako lahko sodobna, prenovljena različica humanizma, ki črpa iz kritičnega realizma in marksizma, prispeva k sociologiji. Osredotočimo se na dve področji, ki sta še danes velikokrat sociološki slepi pegi: teoretiziranje odnosa med družbeno strukturo in človeškim delovanjem ter vloga moralnih sodb v sociološki analizi. Za razrešitev obeh problemov poskušamo končno premostiti dve sicer izključujoči se paradigmi "humanističnega" ali "kulturnega" marksizma in "antihumanističnega" ali "znanstvenega" marksizma. Na ta način v analizo vrnemo vlogo človeškega delovanja in moralno razsežnost, ki ju antihumanistične in posthumanistične družbene vede zanikajo, ne da bi pozabili na objektiven in vzročno učinkujoč obstoj družbenih struktur.
Keywords: Marksizem; Marxism; Humanism; Humanizem; Subject; Subjekt; družbena struktura