GOSPODARSKI VESTNIK | Št. 12. ooooooooooooooooooooo oooooooooooooooooooo«oooooooooooocxxxxx}oooooooooooocxxxxx)cxxxxxxx>oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooq V Gorici, dne 1. decembra 192S. Eeto VI. § OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOoOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOCOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOC Izhaja enkrat na mesec. Stane letno 8Š Uredništvo In upravništvo v Gorici, lO Ur. — Posamezna številka 1 Uro. §8 Via S. GlovannI št. e, I. nadstropje. Ponatis je dovoljen le s popolno navedbo vira. VABILO NA NAROČBO. S prihodnjo številko stopa naš list v sedmo leto svojega obstanka. V teh šestih letih je v listu izšlo veliko število prekoristnih gospodarskih člankov, vesti in drobtinic. Ti naši nauki so bili od mnogih kmetovalcev up« itevani, in mnoga dela so se izvršila po naših navodilih. Ta dela in početja so navadno tudi dobro uspevala. Uspeh so opazili tudi sosedje, zato pa raste vsako leto zanimanje za naš list. Kljub temu je število naročnikov v razmerju s številom kmetovalcev in v razmerju z današnjo nujno potrebo splošnega kmečkega pouka veliko premajhno. Zato, kmetovalci, širite naš list in potrudite se, da bo naročena nanj vsaka kmečka hiša. Potem bo tudi naš list gmotno na boljšem in tudi strokovno in vsebinsko bo postal še boljši, kakor je bil dozdaj. Ob enem se obračamo na sotrudnike in prijatelje lista s prošnjo za sotrudništvo in sodelovanje. Kdor ne želi biti več naročnik »Gospodarskega Vestnika", se naproša, da javi to po dopisnici upravi Gosp. Vestnika. (Gorizia, Via S. Giovanni N. 6 /1), sicer se bo smatral še nadalje kot naročnik tudi za leto 1929. Gorica, 1. decembra 1928, Uprava »Gospodarskega Vestnika". SAD JERE JA. Najvažnejša zimska opravila v sadovnjaku. Zdaj v zimskem času ima naš kmet časa dovolj in zato mu ne sme biti žal, če nekaj dni žrtvuje za oskrbo sadnega drevja. Delo in stroške mu bo sadno drevje obilo poplačalo. Opravila, katerih izvršenje je v zimskem času nujno potrebno, so pa ta-le: 1. Gnojenje. V kolikor sega drevesna krona, lo-'liko prostora je pod drevesi potrositi z dobrim hlevskim gnojem. Najbolje je potem ta gnoj plitvo podkopati. Pri trositvi gnoja pa ne smemo morda največ gnoja potrositi v bližino debla, ampak največ ga mora priti pod kap, ker tam ima drevo največ sesalnih korenik. Zraven hlevskega gnoja je zelo priporočljivo potrositi tudi nekaj Thomasove žlindre, kajti hlevski gnoj ne vsebuje navadno toliko fosforne kisline, kolikor je potrebuje drevo. Tega gnojila zadostuje navadno v razmerju z velikostjo drevesa od do 2 kg na drevo. S potrositvijo Thomasove žlindre dovajamo drevju tudi apno, ki ie zlasti koščičastemu sadju zelo potrebno in koristno. Proti koncu zime ali prav zgodaj spomladi pa zelo dobro storimo drevju, če tla pod njim polijemo z gnojnico. Kdor hlevskega gnoja nima, lahko gnoji tudi samo z umetnimi gnojili. Torej še s kalijevo soljo in čilskim solitrom. Ti dve gnojili se trosita spomladi. Zelo dobro gnojilo za sadno drevje je tudi kompost ali gnoj-mešanec. Kako se ta gnoj prideluje, smo že večkrat pisali. 2. Zimsko obrezovanje mladih sadnih dreves in izredčenje krone pri odraslem drevju. Zelo primeren čas za obrezovanje mnogih sadnih dreves je zima. Pri mladem drevju odrežemo vse one veje, ki rastejo nepravilno, preveč gosto in skrajšamo vse one, ki so predolge. Da spravimo razvoj krone v ravnotežje, moramo paziti na to, da bolj močno skrajšamo one veje, ki stoje na drevju visoko, in da pustimo bolj dolge one, ki rastejo bolj na nizkem mestu, ker znano je, da imajo više ležeče veje večjo moč za raščo, kot pa niže ležeče veje. Pri starejšem drevju se pa to obrezovanje omeji samo na odstranitev vseh suhih, preveč visečih in križajočih se ter pregosto stoječih vej. Kdor to delo izčiščenja krone več let opusti, temu drevo prezgodaj ostari. Taka drevesa potrebujejo pomladitve, katero se izvrši na ta način, da se vse veje močno skrgjšajo. Za odstranitev vej, katera se mora izvršiti tik ob deblu, to je v pazduhi veje, se rabijo dobro habrušene žagice. Nastalo rano je izgla-diti z ostrim nožem in namazati jo je potem najbolje s cepilnim voskom, ali pa z 15—25 odstotno raztopino »Antiparas- , sita« v vodi. Pri žaganju vej )e paziti, da se pri tem veja ne odčesne, ker tako nastane velika rana na drevesu. 3. Zimsko škropljenje sadnega drevja. Škropljenje sadnega drevja v zimski dobi je zelo važno in priporočljivo opravilo. Če izvršimo to škropljenje tako, kakor zahtevajo strokovni predpisi, bo imelo zimsko škropljenje gotovo kar najboljši uspeh. Z zimskim škropljenjem sadnega drevja se ne uničijo samo vsakovrstne rastlinske bolezni in mnogi živalski škodljivci že pred razvitkom t. j. v , kali, ampak ima zimsko škropljenje pred poletnim še to prednost, da lahko rabimo pozimi bolj koncentrirane raztopine, ki bi pa v poletnem času gotovo vse listje osmodile. Za zimsko škropljenje pride v prvi vrsti v poštev drevesni karbolinej J znamke »Antiparassit«. To sredstvo, ki ga izdeluje deželni gospodarski zavod v Trentu in katerega ima v zalogi Kmetijsko društvo in tvrdka »Vinoagraria« v Gorici, pobije z vso goiovostjo ne samo vse živalske škodljivce, njihova jajčka in bube na poškropljenem drevju, ampak zamori tudi vse klice rastlinskih bolezni in tudi mah in lišaj. Naravnost odlično je to sredstvo proti krvavi uši na jablanah, proti zalegi pedica na črešnjah, proti cvetoderju itd. Antiparassita se rabi za hruške in jablane 15 kg na 100 litrov vode, za ostalo sadje pa le 6—7 kg. Naprava škropilne tekočine je zelo lahka: med odmerjeno količino vode se dobro pomeša odmerjena količina »Antiparassita«. Ker je pa sredstvo težko, rado leže na dno posode in zato je treba pred vsako uporabo to tekočino dobro premešati. Po izvršenem škropljenju se mora škropilnica dobro oprati z mlačno vodo, ker Antiparassit razjeda gumo. Kdor radi štednje noče škropiti z Anti-parassitom, poškropi lahko drevje z 3 odstotno raztopino modre galice v vodi. Ta raztopina se napravi z apnom enako, kakor se rabi za škropljenje trt in krompirja. Ta raztopina je od raztopine z An-tiparassitom toliko manj učinkujoča, ker z njo ne pobijemo živalskih škodljivcev, ampak samo škodljivce rastlinske naravi. 4. Pobeljenje debel. Kdor poškropi drevesa z eno od zgori imenovanih tekočin, ta lahko pobeljenje opusti, seveda mora v tem slučaju poškropiti tudi debla in ne same krone dreves. Za beljenje debel se napravi precej gosta in z vodo zamešana brozga od apna, ilovice in nekoliko saj. S to mešanico se potem debla namažejo in tudi debelejše veje. 5. Obnovilev lepilnih pasov. Če so bili lepilni pasovi namazani mogoče s slabim lepivom, se je lepivo posušilo. V tem slučaju ali pa tudi v slučaju, da se je na pasu nabralo že mnogo škodljivcev, čez katere imajo drugi škodljivci omogočen prehod, je obnovitev lepilnega pasu neobhodno potrebna, ker samica pedica sili še v celem decembru na drevesa. 6. Obramba zoper zajce. Mlada drevesa, katerih lubad gloda pozimi rad dolgouhi zajec, je zavarovati z ograjo iz lesa ali koruzne slame. To zavarovanje debla moramo izvršiti precej visoko proti kroni in ne samo pri tleh, ker v slučaju visokega snega, se povzpne zajec precej visoko na drevo. Izvršitev gori imenovanih opravil v sadovnjaku je zelo važna, in zato bo kmet, ki bo izvršil vsa ta dela lahko z upravičenim upanjem pričakoval boljših letin, kakor smo jih pri nas vajeni. Kdor pa hoče zasaditi to zimo kak nov nasad, naj čita o zasaditvi sadnega drevja v knjigi »Kmečko branje«, ki ga je letos izdala »Goriška matica«. ]ust Ušaj. — :o: — Leska. V novejšem času se je povečalo zanimanje za lesko v nekaterih deželah; /. lesko so se posadile večje površine. Leska je namreč zelo hvaležna, donaša vsako leto bogat sad in zato se izplača njena gojitev. V glavnem je važno, kje se nasadi leska, in katera zemlja se v ta namen uporabi. Da bi se nasadile leske v drago in dobro zemljo, ki je pripravna za boljše pridelke, se ne izplača. Toda vsaka kmetija ima taka zemljišča, ki ne donašajo nobenih dohodkov. Ta zemljišča so pa primerna, da se posade z leskami. Tako n. pr. bi prišli v poštev nasipi, holmi, gorsko pobočje, bregovi itd. Na takih mestih bi leske izborno uspevale in bi rodila okusen sad. Pa tudi v sadovnjaku najdemo tu pa tam kak primeren prostor za lesko, ki se da imenitno izrabiti. V sadovnjakih se pa moramo odločiti za lesko v drevesni obliki, ker zahtevajo drevesa manj prostora ko grmovje in ker donašajo več sadeža. Iz naše navadne leske so se vzgojile mnoge boljše vrste. Prav tako tudi iz italijanske in španske leske. Nove plemenitejše vrste so bolj plodovite in donašajo večje sadove. Iz italijanske leske so se vzgojile les-ske sv. Lamberta, ki se spoznajo po tern, da je jedrce odeto navadno z rdečo kožo. Najdragocenejše vrste vseh novejših in starejših vrst so te-le: lešnik sv. Lam-berta, Macrocarpa, Merveille de 5oll-weiler, hallški orjaški lešnik, rdečejedrni lešnik, Garibaldi in Princesse Rovale. Novi veliki lešnik vsebuje veliko man-deljnasto jedrce izborne kakovosti. Webbov lešnik je pa menda najboljši med dobrimi. Sad je velik, podolgast, ima številne šopke, češulje. Lešnik se ohrani dolgo časa in je zelo dobrega okusa. Leskov grm uspeva na vsakih kolikor toliko redilnih tleh, ki niso preveč težka. Rad je sam zase in če je izpostavljen solncu, donaša najlepši sad najfinejšega okusa, medtem ko ne donaša toliko v senci in goščavi. Če se nasadi leska v večjem številu, ne smejo biti leske pregosto skupaj, vsaka bodi od druge vsaj tako oddaljena, da se posamezne veje ne dotikajo. Najprimernejša oddaljenost je sedem do osem metrov grm od grma. V novejšem času se vzgaja leska kot drevo in se pitomi. Podlago dobimo iz semen, ki jih izsejemo ali položimo v pesek v jeseni, mlada debelca pa cepimo na spajanje, kakor hitro so dosegla za-željeno višino in moč. Pitoma drevesca donašajo več sadu ko grmi in se priporočajo za vsak vrt. Mnogo lešnikov požre tako zvani lešnikov rilčkar, edino le hallškemu velikemu lešniku ne škoduje. — :o: — Oljka (oliva) in olje. (Dopis iz Doline pri Trstu.) Človeški rod pozna oljko in olje že več lisoč let. Sv. pismo nam pripoveduje, da je po vesoljnem potopu golob prinesel oljkovo vejico Noetu v barko v znamenje miru, ko se je voda polegla. Tudi na drugih neštetih mestih čitamo, da so stari narodi poznali olje. UsnJjeni samaritan je n. pr. vlil ranjencu na cesti olje in jesih v rane. Vzlic temu, da je oljka davno poznana človeškemu rodu, se je do novejših časov z njo ravnalo kaj primitivno, kajti šele v minolem stoletju so se jeli posluževati za izdelovanje olja novih strojev in naprav. Nega oljke. Oljko razmnožujemo s tako zvanirm »plantoni«. Oljka poganja namreč jako rada iz debla pri tleh mladike, kakor n. pr. tukaj divje vrtnice, kutine, leskovje. Ob spomladnem kopanju se te mladike posečejo, vendar se tu pa tam katera pusti za »seme«. Ko so take mladike stare kakih 7—10 let. jih odsekajo od debla z nekoliko starim lesom vred, da imaio spodaj nekake vejne obročke. Pozimi iz-kopajo 1 m globoke in toliko ali še več široke jame, kamor potem posade pozno pozimi ali zgodaj na spomlad te »plan-tone«. Prej jim pa na spodnjem koncu nekoliko ostržejo gorenjo lubad. Na dno jame se seveda nameče dobra prst, prav tako tudi okrog sadike in »planTon« se prav močno zatlači, tako rekoč zatolče v zemljo. V primerni daljavi od sadike se spravijo v tako jamo 2—3 samokolnice dobrega gnoja, kar pa ni neobhodno potrebno, ker je bolje gnojiti kasneje. Okrog tako posajenih sadik se zemlja še 80 do 100 cm globoko prerigola v širjavo več metrov. Taka sadika včasih prvo leto niti ne požene, čeprav ostane sveža. To pa ne škoduje nič, ker gotovo požene v drugem letu. Med tako obsajene oljčnike se seje zgodnji grah, zgodnji krompir in druga zelenjad ter se dobro obdeluje. Posebno pazijo, da ne sade oljk v blatno zemljo, ampak vedno le v suho prst in ob suhem vremenu. Ko oljke poženejo, se vsjJ