Groundwater and road network interactions - case study from Slovenia - Brenčič, Mihael (Geologija, 2002)
V članku je obdelan potencialni vpliv različnih kategorij državnih cest na vodonosnike v Sloveniji. Podan je kratek pregled standardov za zaščito podzemnih voda in pregled vsakdanje prakse zaščite podzemne vode pred negativnimi vplivi s cest. Na nivoju cele Slovenije so bili glede na različne kategorije cest , ki prečkajo različne vodonosnike, analizirani hidrogeološki pogoji. Uveden je bil parameter potencialne obremenjenosti vodonosnika, ki predstavlja razmerje med deležem vodonosnika, ki ga prečka posamezna cesta in deležem posameznega tipa vodonosnika na nivoju celotne države.
Keywords: ceste; cestni promet; onesnaževanje voda; podzemne vode; Slovenia; Slovenija; varstvo voda; vodni viri; vodonosniki; zaščita