Enotna obdelava knjižničnega gradiva - pogoj za izmenjavo in skupno uporabo bibliografskih zapisov - Likar, Tatjana (Knjižnica, 2003)
V sistemu vzajemne katalogizacije COBISS je enotna obdelava knjižničnega gradiva eden od pogojev za uspešno delovanje sistema. Enoten način obdelave predpostavlja uporabo istih načel, pravilnikov in standardov, ki se tičejo katalogizacije, vsebinske obdelave in strukturiranja podatkov. Namen prispevka je ugotoviti, s katerimi elementi je v sistemu COBISS zagotovljena enotna obdelava knjižničnega gradiva; ugotoviti, katere elemente bi bilo potrebno še vključiti; na primeru online serijskih publikacij oceniti kakovost bibliografskih zapisov, ki so rezultat enotne obdelave v sistemu COBISS ter pokazati možne ukrepe za izboljšanje enotne obdelave knjižničnega gradiva in povečanje kakovosti bibliografskih zapisov. Presoja kakovosti zapisov za online serijske publikacije je potrdila predvidevanja, da obstaja potreba po povečanju kakovosti. Da bi nacionalni vzajemni bibliografski sistem deloval čim boljše in v skladu z veljavnimi mednarodnimi standardi in priporočili, morajo prav vsi v sistem vključeni subjekti izboljšati svoje delovanje v sistemu in si prizadevati za kakovosten premik naprej, prizadevati si morajo, da se bo kakovost bibliografskih zapisov izboljšala. Cilj sodelovanja v nacionalnem bibliografskem sistemu ne sme biti le shranjevanje in posredovanje znanja, skupni cilj vseh mora postati, da se omogoči, da bi vir, ki je na razpolago na enem mestu, lahko kakovostno uporabljale tudi ostale knjižnice.
Keywords: katalogizacija; bibliografski opis; bibliografski zapisi; kakovost; COBISS; COBISS.net