Konotativnost z vidika stopenjskega besedotvorja - Kern, Boris (Slavistična revija, 2018)
Metodologija stopenjskega besedotvorja presega raziskovanje binarnega odnosa med motivirajočo in motivirano besedo in ga razširja na raziskovanje razmerja med netvorjenko in vsemi njenimi neposrednimi (glagol pogledati glede na glagol gledati) in posrednimi tvorjenkami (samostalnik pogled glede na glagol gledati). Namen članka je (1) predstaviti besedotvorne in pomenotvorne značilnosti izbranih netvorjenih glagolov s konotatovnim pomenom in (2) določiti mesta v okviru besedotvornega sestava, katerih besedotvorno izhodišče nima konotativnega pomena, imajo pa ga nadaljnje tvorjenke (npr. gledati -> ogledati -> ogleduh nav. slabš.; videti -> vidljiv knjiž. -> vidljivost).
Keywords: besedotvorje; čutno zaznavanje; glagol; slovenščina; stopenjsko besedotvorje; tvorjenke