Štukature v palači Besegnhi degli Ughi v Izoli - Rakovec, Andreja (Zbornik za umetnostno zgodovino (Nova vrsta), 2019)
Palača Besenghi degli Ughi v Izoli, zgrajena med letoma 1775 in 1781 za Pasqualeja (II) Besenghi degli Ughija, je ena najrazkošnejših mestnih palač v slovenskem Primorju. Okra- šena je z bogatimi rokokojskimi štukaturami. Kljub skromni kakovosti so ikonografsko najbolj zanimive štukature v stranskem salonu, ki predstavljajo personifikacije po Iconolo- gii Cesareja Ripe. Motivi bi lahko opozarjali na ideale, h katerim je stremel humanistično izobražen naročnik. Istemu mojstru ali delavnici lahko pripišemo štukature v cerkvi sv. Marije Alietske v Izoli in cerkvi sv. Mihaela v Lokvi. V štukaturah odmeva slog štukatur v koprski stolnici, ki so delo delavnice Schiavi s sredine 18. stoletja.
Keywords: Cesare Ripa; iconography; ikonografija; Palača Besenghi degli Ughi; personifications; personifikacije; Rococo decoration; rokokojska dekoracija; struccoworks; štukature; umetnostni spomeniki