Sodobne slovenske dramske pisave in družbenoangažirane uprizoritvene prakse - Murnik, Maja (Primerjalna književnost, 2019)
Članek izhaja iz zavedanja, da v zadnjih desetletjih ni več smiselno strogo ločevati med dramatiko in gledališčem, kajti opraviti imamo z "ne več dramo" (Poschmann) in z ne več gledališčem oz. s postdramskim gledališčem (Lehmann). V krizi reprezentacije in dramske forme se srečujemo s heterogenimi, performativnimi in pomensko odprtimi strukturami. Umeščajo se v današnji spremenjeni položaj umetnosti, katere moderna avtonomija je razpadla, umetnost pa je pričela privzemati druge postopke in funkcije. V članku v luči njihove družbene angažiranosti in političnosti analiziramo "ne več drame" Simone Semenič ter nekaj primerov nedavnih družbenoangažiranih uprizoritev v slovenskem gledališču, v katerih ima tekstovni del pomembno vlogo (Metamorfoze 4: Črne luknje B. Kolenc, Republika Slovenija in Odilo. Zatemnitev. Oratorij D. Živadinova) in ki segajo od preprostih političnih agitk do kompleksnih obravnav družbenih tem.
Keywords: družbeni angažma; Kolenc, Bara; politično gledališče; postdramsko gledališče; Semenič, Simona; sodobna slovenska dramatika; umetnost in politika; uprizoritvene prakse; Živadinov, Dragan