Jezikovnosistemska prototipska tematizacija nekaterih slovničnih denotatov - funkcijski vidik - Vidovič-Muha, Ada (Slavistična revija, 2020)
Jezikovni sistem je sestavljen iz dveh pojmovno neločljivih entitet - slovarja in slovnice, ki jih je mogoče opredeliti s poimenovalnostjo in vezivno komplementarnostjo, ločiti pa samo metajezikovno. Obe vlogi definirajo kategorialne lastnosti kot jezikovnosistemsko vozlišče leksikalnega in slovničnega pomena temeljnih endogenih propozicijskih besednih vrst, samostalniške besede in glagola.
Keywords: jezikovni sistem; kategorialna lastnost; kategorialna pomenska sestavina; prototipska stavčna poved; skladnja; slovarska slovnica; slovenščina