Temperatura, slanost in gostota morske vode v severnem Jadranu - Bićanić, Zlatimir (Geografski vestnik, 2000)
Članek je analiza in sinteza merjenj temperature, slanosti in gostote morske vode v severnem Jadranu med letoma 1909 in 1990. V preglednicah so prikazane najpomembnejše prvine za terminološke analize: srednje mesečna temperatura, slanost in gostota vode na površini in na dnu, tehtana srednja mesečna tempertura, slanost in gostota vode ter ekstremne vrednosti za temperaturo, slanost in gostoto vode. Dolgoletna merjenja kljub manjši natančnosti merilnih inštrumentov v začetnem obdobju zagotavljjo zanesljivost analiz.
Keywords: hidrogeografija; morska voda; fizikalne lastnosti; temperatura; gostota; Jadransko morje; Adriatic Sea