Ekphrasis and intersemiotic transposition - Martinovski, Vladimir (Primerjalna književnost, 2016)
Članek primerjalno analizira intersemiotično transpozicijo dveh pesmi iz anglosaksonske pesniške tradicije (pesmi "Pokrajina z Ikarjevim padcem" Williama Carlosa Williamsa, "Musée des Beaux Arts" Wystana Hugha Audena) in treh pesmi, ki so del sodobne makedonske poezije ("Obisk muzeja" Blažeta Koneskega, "Vojaki Šijana" Petreta M. Andreevskega in "Sv. Trifon, Nerezi" Vlade Uroševića). Postopek ekfraze (opisa vizualnih umetniških del) preučuje z dveh zornih kotov: najprej kot neke vrste prevod oziroma prenos podobe v tekst, potem pa kot obliko medkulturnega sporazumevanja, ki poteka skozi akt komentiranja slike.
Keywords: Williams, William Carlos, 1883-1963; Auden, Wystan Hugh, 1907-1973; Koneski, Blaže, 1921-1993; Andreevski, Petre M., 1934-2006; Urošević, Vlada, 1934-; literature; književnost; likovna umetnost; visual arts; intersemiotičnost; medkulturno sporazumevanje; transpozicija; ekfraza; palimpsest; ameriška poezija; makedonska poezija