Novi najdbi v slovenski favni metuljev (Lepidoptera) - Štanta, Radovan (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2008)
V zahodni Sloveniji smo našli dve novi vrsti v slovenski favni metuljev: Acanthopsyche ecksteini Lederer, 1855 (Psychidae) in Paralipsa gularis Zeller,1877 (Pyralidae). A. ecksteini je bila najdena v bližini Opatjega sela na Goriškem Krasu, na majhnem suhem in vročem območju travišč in grmovja. Več ličink v vrečkah smo opazovali v začetku septembra 2006 pri hranjenju z rastlinami Satureja montana L., Genista germanica L. in Dorycnium germanicum (G.) R. Med izleganjem odraslih osebkov aprila l. 2007 smo opazili, da samičin feromon nekaj časa privlači tudi samce sorodne vrste Acanthopsyche zelleri Mann, 1855. Samec vrste P. gularis je bil najden v Mirnu v Vipavski dolini 4. junija 1995.
Keywords: entomologija; favna; metulji; nove najdbe; Slovenia; Slovenija