Sorption properties of wood impregnated with the fire retardant Burnblock - Humar, Miha (Les (Ljubljana), 2022)
Sorpcijske lastnosti lesa imajo značilen vpliv na nekatere njegove lastnosti. V največji meri vplivajo na mehanske lastnosti in dovzetnost lesa na glivni razkroj. Vlažnejši les je bolj dovzeten za glivni razkroj, zato ga pred glivnim razkrojem, fotodegradacijo ali gorenjem pogosto impregniramo. Predvsem anorganske soli vplivajo na sorpcijske lastnosti lesa. S tem namenom smo preiskali sorpcijske lastnosti smrekovine, impregnirane z ognjezadrževalnim sredstvom Burnblock (navzem 38 kg/m3). Mikroskopska analiza je potrdila prisotnost kristalov sredstva v celičnih lumnih lesnega tkiva. Sorpcijske lastnosti smo določili z opremo, ki vrednoti dinamično sorpcijo vodne pare (DVS). DVS analiza je potrdila, da so sorpcijske lastnosti impregniranega smrekovega lesa primerljive s sorpcijskimi lastnostmi neimpregnirane smrekovine. Večja histereza pri višjih relativnih zračnih vlažnostih je verjetno posledica prisotnosti kristalov anorganskih soli, ki so se izločili v celičnih lumnih po impregnaciji.
Keywords: Burnblock; fire retardants; laser confocal microscopy; laserska konfokalna mikroskopija; les; ognjezadrževalna sredstva; sorpcijske lastnosti; sorption properties; wood