Gibalne navade prebivalcev področja Kaski v Nepalu v povezavi z zdravjem - Pečnik, Eva (Šport (Ljubljana), 2017)
Namen raziskave je bil ugotoviti povezave med gibalnimi navadami in določenimi dejavniki zdravja odraslih prebivalcev določenega dela Nepala. Pri terenskem anketiranju je bil uporabljen vprašalnik, ki je vseboval vprašanja o socialno-demografskih podatkih, zdravju in gibalnih navadah. Vzorec je zajemal 100 odraslih prebivalcev Nepala področja Kaski s povprečno starostjo 28 let (SD = 7,2), katerih večina je živela v mestu Pokhara. Pridobljeni podatki so bili obdelani s statističnim programom SPSS. Za izračun povezanosti telesne in športne dejavnosti z zdravstvenimi težavami in boleznimi ter z zadovoljstvom z življenjem je bil uporabljen Spearmanov koeficient korelacije. Preverjanje hipotez je potekalo pri 5 % stopnji tveganja. Pokazalo se je, da ni bilo povezanosti med povprečnim časom telesne ter športne dejavnosti v enem tednu in povprečnim številom zdravstvenih težav in bolezni. Statistično značilna je bila le povezanost med povprečnim časom športne dejavnosti na teden in povprečno oceno trditve o spremembah v življenju posameznika, ki je bila negativna. Daljši kot je bil čas športne dejavnosti, manj je bilo prisotne želje po spremembah v življenju.
Keywords: adult Nepalese; gibalne navade; health; Nepal; nutritional supplements; odrasli; physical habits; satisfactrion with life; sport; šport; zadovoljstvo z življenjem; zdravje