Negotiating public and community media in post-Suharto Indonesia - Gazali, Effendi (Javnost (Ljubljana), 2003)
Indonezija in njeni mediji so v obdobju hitre tranzicije. Cilj reform je oblikovanje civilne družbe in bolj demokratičnega medijskega sistema, dosedanji rezultat pa je predvsem liberalizacija medijskega trga skladno z globalnimi medijskimi trendi, ki sama po sebi ne zagotavlja tudi večje demokratičnosti. Ena od možnih poti za nevtralizacijo enostranosti je decentralizacija radia in televizije ter razvoj skupnostnih medijev, o čemer je razpravljal tudi indonezijski parlament. Članek predstavlja rezultate kvalitativne raziskave v več indonezijskih regijah, ki je omogočila ljudem izraziti ideje o medijski predstavitvi njihovih "multiplih identitet" (npr. kulturnih, političnih, ekonomskih in etničnih) ter njihovo percepcijo uresničljivosti alternativne radiodifuzije (z vidika problemov in možnosti) v odnosu do državnih in komercialnih postaj.
Keywords: Indonezija; radio; tranzicija; demokratizacija; civil society; civilna družba; mass media; množični mediji; television; televizija; trg; medijska politika