Boys in care work? - Holtermann, Daniel (Teorija in praksa, 2019)
Poklici na področjih izobraževanja, zdravstva in socialnega varstva so spolno segregirani, v njih prevladujejo ženske. Pojavlja se vprašanje, zakaj je tako. Teoretično, tradicionalna moškost in profesionalni habitus teh poklicev ne spodbujata fantov, da bi se odločali za izobraževanje na teh področjih. Kljub temu pa se nekateri fantje vseeno odločijo za te poklice. Kaj jih napelje k temu? Empirična evidenca iz raziskave v Nemčiji z več kot tri tisoč učenci pokaže, da so za fante ključni pozitivni dejavniki poklicne usmeritve v izobraževanju, zdravstvu in socialnem varstvu poklic staršev na teh področjih, vpliv matere in nevključenost v tehnične prostočasne aktivnosti. Pomembna ugotovitev analize je, da - če so skrbstvene in socialne aktivnosti del vsakdanjega življenja fantov - bolj verjetno izberejo poklicno pot na področju izobraževanja, zdravstva ali socialnega varstva.
Keywords: Enakost spolov; fantje; Gender equality; habitus; Masculinity; Moškost; Occupational choice; Poklicna izbira; skrbstveno delo