Javne storitve in javni sektor - Ilešič, Irena (Delavci in delodajalci, 2026)
Javni sektor predstavlja hrbtenico države blaginje, ki na podlagi ustavnih temeljev zagotavlja univerzalne storitve, kot sta zdravstvo in izobraževanje. Čeprav se sooča z izzivi glede zaupanja javnosti in pritiski po privatizaciji, raziskave opozarjajo, da tržna logika pogosto ogroža javni interes in zniža kakovost storitev. Za uspešen razvoj javnega sektorja sta ključna krepitev transparentnosti in sodelovanje z državljani, saj močne javne službe neposredno spodbujajo socialno kohezijo. Stabilno javno financiranje pa ostaja nujno za ohranjanje standardov, ki omogočajo dolgoročni gospodarski in družbeni napredek.
Keywords: država blaginje; javne storitve; javni sektor; privatizacija; privatization; public sector; public services; social cohesion; socialna kohezija; transparency; transparentnost; welfare state