Novosti pri obravnavi otrok s sumom na prirojene napake sečil - Kersnik-Levart, Tanja (Slovenska pediatrija, 2012)
Zadnje smernice za obravnavo otrok po dokazani okužbi sečil in otrok, pri katerih iz drugih razlogov sumimo na prirojene napake sečil, so bile v slovenskem prostoru objavljene leta 2008. Konec leta 2011 smo že objavili novosti pri obravnavi otrok po dokazani okužbi sečil, tokrat pa predstavljamo novosti pri obravnavi otrok s sumom na prirojene napake sečil iz drugih razlogov kot zaradi okužbe sečil. V preglednem članku o novostih obravnave otrok, pri katerih sumimo na prirojene napake sečil, najprej predstavljamo obravnavo novorojencev s sumom na prirojene napake sečil. Predstavljamo tudi eno od možnih klasifikacij antenatalne hidronefroze (ANH) ter groba priporočila za obravnavo že med samo nosečnostjo. Podpoglavje zaključujemo s priporočili o obravnavi novorojencev, pri katerih smo že med nosečnostjo ugotovili ANH ali smo hidronefrozo odkrili/potrdili po rojstvu. Sledi podpoglavje o obravnavi otrok z obremenilno družinsko anamnezo za prirojene napake sečil ter na koncu še podpoglavje o obravnavi otrok z naključno odkritim patološkim ultrazvočnim izvidom sečil.
Keywords: Child; Classification; Guideline; Hidronefroza; Hydronephrosis; Klasifikacija; Navodilo za obravnavo; otroci; Otrok; sečila; smernice; Therapy; Zdravljenje