Odvzem protipravno pridobljenega premoženja - Varanelli, Luigi (Podjetje in delo, 2013)
Zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora je stičišče dveh področij prava: kazenskega in civilnega. Kazensko materialno pravo je podlaga, ki omogoča odvzem premoženja, saj je pojem nezakonitost izvora prepleten s kazenskimi materialnopravnimi določbami. Pogoj za odvzem premoženja je namreč storitev kaznivega dejanja. Civilno pravo se usidra v kazensko področje, kajti pojem premoženja je tipičen civilnopravni koncept. Odvzem premoženja nezakonitega izvora tako postane izid sočasne uporabe kazenskih in civilnih določb. Premoženje, ki je predmet odvzema, se nanaša tako na stvari in pravice, ki neposredno izvirajo iz kaznivega dejanja, kot tudi na stvari in pravice, ki le posredno izvirajo iz kaznivega dejanja (obresti ipd.). Članek posebej obravnava vprašanje simulacije, saj avtor predvideva, da bo v praksi sodišč največ sporov prav v zvezi s tem, in ponuja nekatere možnosti za razrešitev najbolj žgočih s tem povezanih vprašanj.
Keywords: kazniva dejanja; pravna ureditev; premoženje; zaplemba premoženja