Velikost kmetijskih gospodarstev v Sloveniji - Vrišer, Igor (Geografski vestnik, 2005)
Članek obravnava velikostno strukturo kmetijskih posestev v Sloveniji ob popisu kmetijskih gospodarstev leta 2000. Za prikaz so bili kot temeljna prostorska enota uporabljeni kmetijski cenilni okoliši, ki jih je bilo 309. Iz podatkov je razvidno, da v Sloveniji prevladujejo posestva z manj kot 5 ha (61,59 %) in da se povprečna velikost posestev še dalje zmanj{uje (5,61 ha). Geografsko razprostranjenost posestne sestave prikazujejo podatki o povprečni velikosti posestev po kmetijskih cenilnih okoliših in opredelitev cenilnih okolišev glede na to, katera velikostna skupina (0,0-1,9 ha, 2,0-9,9 ha in nad 10,0 ha) presega državno povprečje (26,6 %, 60,5 % in 12,7 %). Vzroki za tako majhna posestva so podedovane razmere ob kmečki odvezi leta 1849, agrarna prenaseljenost, zadolževanje in težave s plačevanjem dajatev v 19. in 20. stoletju in zemljiški maksimum 10 ha v času socializma v drugi polovici 20. stoletja, izjemoma pa tudi proizvodna usmeritev v vinogradništvo.
Keywords: agrarna geografija; agriculture; kmetijstvo; kmetije; kmetijska gospodarstva; velikost; Slovenia; Slovenija